Consum

Dia Mundial del Drets de les Persones Consumidores

Dia Mundial del Drets de les Persones Consumidores

El significat del 15 de març

La decisió de reconéixer el dia 15 de març com la data internacional per a celebrar el dia dels drets de les persones consumidores, té el seu origen en el discurs que eixe dia, en 1962, el president dels Estats Units John F. Kennedy, va dirigir al Congrés, discurs dedicat íntegrament a les persones consumidores, que incidia en la necessitat de reconéixer els seus drets i d'articular mesures legislatives i accions de govern per a oferir-les una major protecció.

A Espanya, des dels anys 80, i en especial des que es va promulgar la Llei 26/1984 general per a la defensa dels consumidors i usuaris en desplegament de l'article 51 de la Constitució, esta data té un reconeixement institucional clar, organitzant-se múltiples actes entorn aquest dia, que brinden l'oportunitat a les institucions i associacions de persones consumidores compartir un temps per a la reflexió i el diàleg sobre el present i el futur dels drets de les persones consumidores i sobre com avançar cap a un consum més responsable i solidari.

 

 

Activitats 2023

Activitats 2023

El dia 15 de març està declarat com el DIA MUNDIAL DELS DRETS DE LES PERSONES CONSUMIDORES.
    La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum, organitza i produeix, durant el mes de març, un conjunt d’activitats i recursos amb la finalitat de conscienciar i informar la ciutadania dels drets que els corresponen com a persones consumidores.
    Enguany, per promoure i reforçar els objectius d’aquesta data, la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum, juntament amb l’Ajuntament de València i les associacions de Consumidors, ha organitzat les activitats següents:

    • Campanya de conscienciació per a un consum crític, conscient i responsable insistint amb l’eslògan  «Usa el poder». Per a la commemoració del Dia, per sostenibilitat i per donar exemple de consum responsable, repetim l’eslogan de l’any passat, adaptant la infografia.

                

S’ha fet difusió en diversos canals d’emissió, com ara:
        . Canal Bussi als autobusos urbans de València, des del dia 6 de març.
        . Canal salut de l’Ajuntament de València.
        . Xarxes socials : Instagram, Facebook i Twitter.
. Pàgines web de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, i de les diferents associacions i institucions que hi participen.

    • Punts informatius que s’instal·laran en els dies i mercats de València durant el mes de març que, a continuació, es detallen:

MERCAT  DIA  ACTES, PARTICIPACIÓ, ASSOCIACIONS
RUSSAFA  6 AVACU, UNAE, TYRIUS, UCE-CV FACUA
EL CABANYAL 9 ADICAE, UNAE, TYRIUS
CENTRAL 13 AVACU, UNAE, ADICAE,TYRIUS, UCCV, FACUA

 

    Durant els dies assenyalats, comptarem amb la participació de les associacions de consumidors, compromeses també amb el consum crític i responsable, que assessoraran i oferiran els seus serveis i activitats al públic en general.

Altres activitats
    L’excm Ajuntament d’Alacant, a través del Centre Educatiu de Recursos de Consum d’Alacant (CERCA), amb motiu del Día Mundial del Consumidor, organitza el 15 de març una Fira de Consum responsable, saludable i sostenible, a la Plaça de l’Ajuntament, on s’instal·laran 20 casetes informatives, amb la participació d’Entitas públiques i privades, colaboradores amb el CERCA en la promoció d’un consum crític. Al mateix acte i recinte, la directora general, Rosa Ana Seguí Sanmateu farà el lliurament dels premis als diferents concursos escolars convocats al voltant de l’efemèride. 

           


 

    Des de l’OMIC d’Asp també s’han programat una sèrie d’actes com la instal·ació d’un estand informatiu al Mercat Municipal, el dia 14 de març. Per al mateix dia 15, s’ha previst, a la Biblioteca Rubén Darío, un Contacontes per al públic infantil i, a l’Auditori Ángel María Boronat, s’ha organitzat una xerrada, a càrrec de personal sanitari expert en adiccions, sobre el consum de noves tecnologies.

 

 

GALERIA D'IMATGES DE LES ACTIVITATS DESENVOLUPADES EN MERCATS DE LA CIUTAT DE VALÈNCIA