Consum

Dia Mundial del Drets de les Persones Consumidores

Dia Mundial del Drets de les Persones Consumidores

El significat del 15 de març

La decisió de reconéixer el dia 15 de març com la data internacional per a celebrar el dia dels drets de les persones consumidores, té el seu origen en el discurs que eixe dia, en 1962, el president dels Estats Units John F. Kennedy, va dirigir al Congrés, discurs dedicat íntegrament a les persones consumidores, que incidia en la necessitat de reconéixer els seus drets i d'articular mesures legislatives i accions de govern per a oferir-les una major protecció.

A Espanya, des dels anys 80, i en especial des que es va promulgar la Llei 26/1984 general per a la defensa dels consumidors i usuaris en desplegament de l'article 51 de la Constitució, esta data té un reconeixement institucional clar, organitzant-se múltiples actes entorn aquest dia, que brinden l'oportunitat a les institucions i associacions de persones consumidores compartir un temps per a la reflexió i el diàleg sobre el present i el futur dels drets de les persones consumidores i sobre com avançar cap a un consum més responsable i solidari.

 

 

Activitats

Activitats

COMMEMORACIÓ DEL DIA MUNDIAL DELS DRETS DE LES PERSONES CONSUMIDORES 2022

El dia 15 de març està declarat com el DIA MUNDIAL DELS DRETS DE LES PERSONES CONSUMIDORES.

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum, organitza i produeix, durant el mes de març, un conjunt d’activitats i recursos amb la finalitat de conscienciar i informar la ciutadania dels drets que els corresponen com a persones consumidores.

Enguany, per promoure i reforçar els objectius d’aquesta data, la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum, juntament amb l’Ajuntament de València i les associacions de Consumidors ADICAE, UNAE i la Federació Lucentum d’Alacant, ha organitzat les activitats següents:

 • Campanya de conscienciació per a un consum crític amb l’eslògan «Usa el poder». Per a la màxima difusió de l’eslògan promocional s’ha produït un vídeo per a difondre'l en diversos canals d’emissió com ara:
  • Canal Bussis als autobusos urbans de València, des del dia 7 de març.
  • Canal salut de l’Ajuntament de València.
  • Xarxes socials : Instagram, Facebook i Twitter.
  • Pàgines web de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, i de les diferents associacions i institucions que hi participen.
  • Exposició als transports públics (MetroValencia i TramAlacant) de vinils ubicats als espais reservats per a la línia 0.
 • Punts informatius que s'han instal·lat en els dies i mercats municipals de la ciutat de València que, a continuació, es detallen:

MERCAT

DIA

PARTICIPACIÓ ASSOCIACIONS

IMATGES

CASTELLA

9

ADICAE, TYRIUS, CONSUM coop V, UNAE

 

EL CABANYAL

10

TYRIUS, CONSUM Coop V, UNAE

RUZAFA

14

AVACU, ADICAE, UCCV, CONSUM Coop V, UNAE

 

Durant els dies a dalt assenyalats, s'ha comptat amb la participació de les associacions vinculades al consum crític i responsable els qui han assessorat i oferit els seus serveis o activitats al públic en general i, a més, s'ha exhibit els vídeos elaborats amb motiu de la campanya del dia mundial del consumidor.

 • El 14 de març, la directora general de Comerç, Artesania i Consum, Rosa Ana Seguí Sanmateu, va participar en les activitats que amb motiu d'aquest dia va programar l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de València, a les 11 hores en la Sala d'actes.

A la ciutat d'Alacant, el dia 15, Sra. Pilar *Sántos de l'Àguila Cap del Servei Territorial de Comerç, Artesania i Consum d'Alacant , en representació de la Conselleria, va participar en una taula redona, a l'Aula de Cultura de l'Ajuntament.


 

 • Dia 15 mercat Central. Acte de clausura de la campanya, amb la presència de la directora general de Comerç, Artesania i Consum, el regidor delegat de salut i consum de l'Ajuntament de València, gerència del Mercat Central i presidents/as de les associacions de les persones consumidores.

          

Campanya Gràfica

           

Activitats Associacions y OMICs

ASSOCIACIÓ

DÍA

ACTIVITAT

TYRIUS

14

12.30h : Presentació a la  Seu de TYRIUS de la Campanya amb motiu del Dia de les Persones Consumidores.

Seu en València C/ Conde Montornés 20-1

15

10 a 13 h. Jornada de portes obertes en la seu de València; actuacions de difusió e informació.

15

12 h: Celebració de Webinar “Consum sostenible: la circularitat dels envasos d'alumini”. Se realitzarà telemáticament, vía Zoom, i amb la colaboració de l'Associació ARPAL (Associació per al reciclatge de l'alumini) i l'Associació de Llandes de Beguda.

15

17h: Conferència presencial en la seu de València. “Drets del consumidor. No et deixes enganyar”.

OMIC OLIVA

15

Taula redona  al voltant del Dia dels Drets les persones consumidores.