Consum

Dia Mundial del Drets de les Persones Consumidores

Dia Mundial del Drets de les Persones Consumidores

El significat del 15 de març

La decisió de reconéixer el dia 15 de març com la data internacional per a celebrar el dia dels drets de les persones consumidores, té el seu origen en el discurs que eixe dia, en 1962, el president dels Estats Units John F. Kennedy, va dirigir al Congrés, discurs dedicat íntegrament a les persones consumidores, que incidia en la necessitat de reconéixer els seus drets i d'articular mesures legislatives i accions de govern per a oferir-les una major protecció.

A Espanya, des dels anys 80, i en especial des que es va promulgar la Llei 26/1984 general per a la defensa dels consumidors i usuaris en desplegament de l'article 51 de la Constitució, esta data té un reconeixement institucional clar, organitzant-se múltiples actes entorn aquest dia, que brinden l'oportunitat a les institucions i associacions de persones consumidores compartir un temps per a la reflexió i el diàleg sobre el present i el futur dels drets de les persones consumidores i sobre com avançar cap a un consum més responsable i solidari.

 

 

Activitats 2024

Activitats 2024

El dia 15 de març està declarat com el DIA MUNDIAL DELS DRETS DE LES PERSONES CONSUMIDORES.
    La Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, a través de la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum, organitza i produïx, la primera quinzena del mes de març, un conjunt d'activitats i recursos amb la finalitat de conscienciar i informar la ciutadania dels drets que els corresponen com a persones consumidores.
    Enguany, per a promoure i reforçar els objectius d'esta data, la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum, juntament amb els mercats centrals d'Alacant, Castelló i València, Metre València, TRAM Alacant i les associacions de Consumidors, ha organitzat les activitats següents:

    • Campanya de conscienciació per a un consum crític, conscient i responsable insistint amb l'eslògan «Usa el poder». Per a la commemoració del Dia, per sostenibilitat i per a donar exemple de consum responsable, repetim l'eslògan de l'any passat, adaptant la infografia.

         

          


 

S'ha fet difusió en diversos canals d'emissió, com per exemple:

 •         Videos per a MUPIS en estacions del metro de València

   

   

 

 •       Línia 0 Tram Alacant

  

 • Xarxes socials : Instagram, Facebook i Twitter.

        . Pàgines web de la Conselleria de Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, i de les diferents associacions i institucions que participen.

    • Punts informatius que s'instal·laran en els dies i mercats centrals d'Alacant, València i Castelló,  durant el mes de març que, a continuació, es detallen:

 MERCT CENTRAL  DÍA  ASSOCIACIONS PARTICIPANTS
CASTELLÓ 13 ADICAE, AVACU, FACUA, TYRIUS, UCCV, UNAE 
ALACANT 14 ADACUA, ADICAE, AVACU, FACUA, LUCENTUM, UCE ALICANTE, UNAE 
VALÈNCIA 15 ADICAE, AVACU, FACUA, TYRIUS, UCCV, UNAE

 

Durant els dies assenyalats, comptarem amb la participació de les associacions de consumidors, compromeses també amb el consum crític i responsable, que assessoraran i oferiran els seus servicis i activitats al públic en general.

 

 • La federació d'Associacions de Persones Consumidores LUCENTUM, té previst participar en els següents actes el 15 de març:
  • Alacant: Xarrada i una taula redona en Porta Ferrisa, organitzada per CERCA ( Centre Educatiu de Recursos de consum d'Alacant)
  • Mercat de Sant Joan, celebració del dia del consumidor.
  • Benidorm: Estand en el mercat.
  • el Pinós: Xarrada "El Benestar i Salut del Consumidor"
 • TYRIUS
  • Dimecres 13 de març: Jornada Comarcal de Consum Saludable i Sostenible en la localitat de Benaguasil, d'11 a 14 h. Esta jornada la realitzem en col·laboració amb Mercadona.
  • Divendres 15 de març: Jornada de Portes Obertes. Es realitza, com en anys anteriors, a València, c/ Conde Montornés 20-1, de 10 a 13 h.
 • Centre educatiu de recursos de consum Alacant (CERCA)

  

GALERIA D'IMATGES DE LES ACTIVITATS DESENVOLUPADES EN MERCATS DE LA COMUNITAT DE VALÈNCIA