Clàusula 42 - Video Inicio

Clàusula 42

Cada any es cometen 250.000 ciberdelictes que comprometen la identitat digital de milions de persones.

Fa un parell de setmanes una empresa d'experiències per a joves va llançar un sorteig en el qual prometien un any d'experiències gratis en la Comunitat per a quatre guanyadors.

La participació, implicava l'acceptació d'unes bases que amagaven una clàusula molt delicada.

 

Clàusula 42 (+)

(+) 42. Mitjançant l'aprovació d'aquests termes i condicions d'ús, el/la participant aprova i permet l'esborrat digital del seu compte d'Instagram, així com els comptes dels tres usuaris que ha decidit etiquetar.

Totes les dades i el material audiovisual (fotografies i vídeos) recollit dels quatre comptes d'Instagram passaran a la disposició de tercers, que podran fer diferents usos com ara la suplantació d'identitat, l'estafa, l'extorsió o altres delictes similars.

Aquesta clàusula tindrà validesa una vegada finalitzat el sorteig.

 

​​​​​​​

La identitat digital és un concepte abstracte, complex i difícil de controlar. Tant, que moltíssima gent s'aprofita de les llacunes legals que hi ha entorn d'ella. Per això és tan important protegir-la aplicant el sentit comú i la responsabilitat col·lectiva. Només amb això, es podrien previndre moltíssims fraus digitals i ciberdelictes que posen en perill l'economia, la integritat i fins i tot la vida de moltes persones.

Clàusula 42 - Video

Clàusula 42 - 2

  1. Porta compte amb la informació o imatges que difons. Una vegada la puges a Internet, escapa del teu control i és accessible des de qualsevol lloc del món per a qualsevol persona.
  2.  emana permís abans de pujar contingut al costat de/o de tercers i etiquetar a algú. No saps l’exposició que vol l'altra persona, el que vol que se sàpia i el que no. Pots perjudicar-la molt.
  3.  Configura la privacitat de les teues xarxes socials. Totes ofereixen opcions de privacitat perquè controles qui té accés al teu contingut.
  4. Si utilitzes les teues xarxes socials per a compartir la teua vida privada i mantindre converses amb altres persones, configura un compte privat. És més segur per a tu perquè pots evitar que desconeguts visiten el teu perfil i vegen el teu contingut sense el teu permís.
  5. Tingues paciència i llig els termes, condicions i les galetes (cookies), abans d'acceptar-ho tot. Pot haver-hi clàusules comprometedores per a tu.
  6. Evita compartir la teua ubicació en tot moment i publicar que estaràs fora de casa per una temporada. Pot ser una informació comprometedora si cau en mans equivocades.

  1. Coneix la llei i els teus drets. Totes les empreses europees estan obligades a protegir i mantindre en secret les teues dades, però no les que resideixen en altres països. Informa-te’n abans.
  2. Tens dret a l'oblit en Internet. Sol·licita a qualsevol cercador la retirada d’informació publicada sobre tu que et puga estar perjudicant.

  1. Participa de manera respectuosa. No saps com pot afectar el teu comentari a la persona que el llig, així que tracta la gent com t'agradaria que et tractaren a tu. D'una altra forma, pots provocar danys irreparables.
  2. No alimentes el hater (l’enemic). El hater només vol provocar des de la protecció que li dona estar darrere d'una pantalla. No entres al seu joc. Està a la teua mà ignorar-lo, perquè el seu comentari es diluïsca.
  3. Si et sents intimidat/da per algun perfil, bloqueja’l, denuncia la seua activitat i recorda que pots comunicar-ho al teu pare/mare, un adult o la policia.

  1. Ves amb compte quan utilitzes els teus dispositius en llocs públics. Intenta accedir sempre a xarxes segures per a compartir informació. És realment fàcil accedir als teus dispositius quan et connectes a xarxes públiques. 
  2. En triar la teua contrasenya d'accés, cerca una clau segura i diferent d'altres comptes. Si tens problema per a recordar-les pots utilitzar un gestor de contrasenyes. 
  3. Recorda que hi ha perfils que cometen un delicte de suplantació, on adquireixen la identitat d'altres persones. Intenta assegurar-te que estàs parlant amb la persona que mostra ser, també pot ser que suplante algú que conegues. 
  4. Mai envies diners sense permís del teu pare/mare o tutor legal a persones que has conegut en internet. A és a més, sí sospites que estàs davant una possible estafa no dubtes a comunicar-ho a la Policia Nacional o Guàrdia Civil.  
  5. Descàrrega aplicacions de botigues oficials com Play Store o App Store. 
  6. Utilitzar un antivirus t'ajudarà a protegir les teues dades i el teu dispositiu.

  1. Sempre has de llegir les bases legals del concurs per a assegurar-te de les conseqüències que comporta participar.
  2. Informa’t sobre l'empresa que realitza la dinàmica i no compartisques la teua adreça o dades bancàries sense comprovar la veracitat del compte abans.
  3. Comprova que, en participar-hi, no compromets tercers.
  4. Revisa que la resolució del concurs o sorteig es produeix de manera igualitària per a tots els participants.
  5. Un concurs o sorteig sempre ha de comunicar el guanyador públicament, a més de la data i una descripció del premi oferit.