Comunitat Valenciana innovadora pel seu origen i destinació - S3CV
Els entorns d'especialització indiquen la direcció estratègica on la Comunitat Valenciana vol prioritzar els seus recursos en I+D+i. Aquests 4 entorns despleguen al seu torn 9 prioritats d'especialització que concentraran els 22 reptes en matèria d'especialització intel·ligent en el futur.
Ves enrere Comunitat Valenciana innovadora pel seu origen i destinació
Comunitat Valenciana innovadora pel seu origen i destinació
Entorn d'especialització
3. COMUNITAT VALENCIANA INNOVADORA PEL SEU ORIGEN I DESTINACIÓ
PRIORITATS D'ESPECIALITZACIÓ
3.1. VALOR AFEGIT I SOSTENIBILITAT EN LA CADENA ALIMENTÀRIA
Reptes
- Incrementar la tecnificació i la innovació sostenible en explotacions agràries
- Donar suport a l'adopció de noves tecnologies i materials en el sector agroalimentari a través de la inversió en R+D+i
- Fomentar les aplicacions de la biotecnologia verda i altres solucions innovadores per a una alimentació saludable i sostenible (nous aliments, noves fonts de proteïnes, etc.)
3.2. TURISME INTEL·LIGENT
Reptes
- Augmentar l'ús i desenvolupament de nous sistemes intel·ligents de gestió, personalització i recomanació d'activitats, aprofitables per a millorar els serveis oferits per la CV i exportables a altres destins (p.e. turisme sostenible, de salut i qualitat de vida, accessible, etc.)

Una Comunitat Valenciana on es puga gaudir d'una gran qualitat de vida gràcies a una alimentació saludable recolzada en la seua excel·lent producció local, sostenible i respectuosa amb l'entorn. Aquest entorn serveix com a reclam turístic de referència que explota els seus valors propis de manera sostenible i aprofitant els beneficis de les noves tecnologies.
La Comunitat Valenciana presenta, per la seua ubicació, clima i altres característiques pròpies, uns avantatges en uns certs sectors, la qual cosa li ha permés liderar mercats històricament.
La fortalesa d'aquests sectors és deguda en gran part a la qualitat del seu producte en origen (agroalimentari) o del seu producte de destí (turisme). Igual que en altres casos, els sectors implicats afronten grans reptes on la sostenibilitat i digitalització són protagonistes.
El sector agroalimentari, concebut al llarg de tota la cadena alimentària (des de la producció agrícola fins al producte finalment consumit, passant pel processament i envasament del mateix), s'enfronta a reptes en l'actualitat com aconseguir una alimentació més saludable, reduir l'ús de plàstics en l'envasament, o implantar noves maneres de produir, més modernes i sostenibles. Per a fer front a aquests reptes existeixen diverses tendències i oportunitats recents, com el desenvolupament de nous aliments i noves fonts de proteïnes (provinents d'algues o insectes, p. e.) o la implantació de nous processos que permeten augmentar el període de caducitat de productes o reduir la necessitat de fred, minimitzant al seu torn la petjada de carboni.
Per part seua, el diversificat sector turístic de la Comunitat Valenciana tracta de ser més competitiu a través de la sostenibilitat, l'emprenedoria i la digitalització. Necessita conéixer les últimes tendències i coordinar-se per a dur a terme projectes col·laboratius que integren dades d’usuaris i monitoren activitats en temps real, tasques en les quals les noves tecnologies són imprescindibles. L'objectiu és implantar noves eines i tecnologies turístiques així com desenvolupar projectes que aprofiten l'experiència del sector en la Comunitat Valenciana per a poder exportar-se.