Nota de premsa

El Consell dona suport amb 30.000 euros a la Càtedra del Marbre de la Universitat d'Alacant

10/09/2021

- Es destina a activitats de formació, recerca, estudis, difusió, divulgació i promoció de coneixements sobre el sector del marbre
- S'analitzarà el model de negoci actual de la indústria en totes les fases tractant d'adaptar-lo a un model sostenibleEl Ple del Consell ha aprovat la signatura d'un conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i la Universitat d'Alacant per a contribuir al finançament de la Càtedra del Marbre en 2021.

Aquest acord, dotat amb 30.000 euros, té com a objectiu realitzar activitats de formació, recerca, estudis, difusió, divulgació i promoció dels coneixements relatius al sector del marbre, que permeta millorar-ne el desenvolupament des dels vessants de la sostenibilitat, la seguretat laboral i la competitivitat.

Entre altres actuacions subvencionables, en el marc d'aquest conveni, hi ha l'estudi i la proposta d'accions estratègiques sobre l'economia circular, la digitalització i la sostenibilitat en el sector del marbre.

Es tracta d'analitzar el model de negoci actual de la indústria en totes les fases (extractiva, transformadora i comercialitzadora) i tractar d'adaptar-lo a un model sostenible.

Aquest nou model de negoci sostenible ha de descansar sobre tres eixos: economia circular, digitalització i viabilitat econòmica. Per a fer-ho, s'estudiaran les accions d'economia circular que estan implantant actualment les empreses i els agents del sector; s'analitzarà el grau d'implantació que tenen i quines possibilitats hi ha per a ampliar-les (àrids, mobiliari urbà, obra pública, etc.); l'anàlisi del potencial de mercat, i els avantatges del marbre enfront de productes substitutius més contaminants.

També es pretén obtindre un diagnòstic del grau de digitalització actual de les empreses del sector, tant pel que fa a l'ús de les màquines de control numèric per a la fabricació, com a la digitalització de les diverses activitats de la cadena de valor, com ara logística, producció i comercialització.

Es preveu, igualment, la realització d'una jornada en què s'expliquen "les accions d'economia circular que estan implantant actualment les empreses i els agents del sector i analitzar-ne el grau d'implantació i quines possibilitats hi ha per a ampliar-les". En aquesta jornada, a més, s'analitzarà la normativa de residus i s'hi tractarà un espai sobre "gestió d'enderrocs i de residus".

D'altra banda, i també gràcies al conveni, s'elaborarà un catàleg de coneixement del sector, és a dir, un llibre blanc que analitze les experiències, les debilitats i les fortaleses del sector i faça prospeccions de futur.

Altres accions i iniciatives plantejades en el marc de l'acord amb la Generalitat són el Concurs Internacional d'Arquitectura Càtedra del Marbre, la col·laboració amb projectes internacionals, la promoció internacional de la Càtedra i la web d'aquesta càtedra.