Nota de premsa

Representants del clúster ceràmic traslladen a la ministra Teresa Ribera la situació del sector en relació amb l'energia, el CO2, i els objectius de descarbonització

21/07/2021
Representants del clúster ceràmic traslladen a la ministra Teresa Ribera la situació del sector en relació amb l"energia, el CO2, i els objectius ...

- Una representación de Ascer y Anffecc, junto con la CEV y el conseller d Economía, se ha reunido con Teresa Ribera
- Climent: "es necesaria la seria implicación del Estado en la reducción de los costes energéticos tanto del gas, de la electricidad como del CO? para poder llevar adelante la descarbonización de la industria azulejera"El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent i representants del clúster ceràmic traslladen a la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, la situació del sector en relació amb l'energia, el CO2, i els objectius de descarbonització.

A més del conseller, en la reunió han participat el president d'ASCER, Vicente Nomdedéu Lluesma i el president de ANFFECC, Joaquín Font de Mora, i juntament amb els secretaris generals de ANFFECC (Manuel Breva) i ASCER (Alberto Echavarría) i Salvador Navarro, president de CEV i vicepresident de la CEOE.

Rafa Climent ha subratllat, després de la reunió amb la ministra, que el suport institucional des de la Generalitat Valenciana amb el sector és total:"creiem que la indústria ceràmica és de summa importància per a l'economia valenciana, especialment, en aquests moments de recuperació i resiliència i el major repte a el qual s'enfronta la indústria ceràmica és la descarbonització dels processos de producció".

"Per tant, és necessària la seriosa implicació de l'Estat en la reducció dels costos energètics tant de gas, de l'electricitat com del CO? per poder dur endavant la descarbonització de la indústria ceràmica i que pugua ser més sòlida, estable i competitiva ".

Segons paraules de Vicente Nomdedeu, president d'ASCER, "a la reunió hem pogut traslladar a la ministra la preocupació per la situació de la indústria i en concret del clúster que està especialment amenaçat per la normativa de comerç de drets d'emissió i el preu del CO?, a nivell europeu; i amenaçat a nivell nacional per la situació de la cogeneració i el FNSSE. Amenaces aquestes últimes que depenen directament de la cartera d'energia i medi ambient i poden determinar la supervivència de moltes empreses ".

La ministra ha manifestat la seua comprensió davant la preocupació de la indústria per la deriva alcista el preu de l'CO?, que podria arribar als 50 milions d'euros anuals per al sector, si es té en compte que el preu del CO? en 2021 ha arribat als 58 €, i la no existència d'alternatives viables per emprendre la descarbonització en la indústria ceràmica en els terminis fixats per la UE.

Ribera ha coincidit amb els representants industrials que "no es pot demanar alguna cosa que no es pot fer". També ha anunciat que al mapa del CO?, estan estudiant la possibilitat que el govern compense fins a en un 25% el cost dels drets d'emissió.

Segons li ha traslladat Vicente Nomdedeu, president d'ASCER, a la ministra Ribera: "si les autoritats s'entesten a portar endavant la seua política de descarbonització sense tenir en compte la realitat empresarial, hauran de decidir si sacrifiquen a un bon nombre d'empreses -i per tant, llocs de treball-, o si acompanyen les empreses en aquest procés mitjançant una transició més justa que garantisca la supervivència de la indústria i el manteniment de l'ocupació ".

Joaquín Font de Mora, president de ANFFECC, va afegir que el clúster castellonenc és clau per al desenvolupament de la indústria ceràmica a nivell mundial, i que les empreses de frites i esmalts són líders mundials i pioneres en R + D + I i internacionalització.

En aquest sentit, "cal una política industrial i mediambiental sòlida i unificada, que permeta una descarbonització compassada a la realitat tecnològica, per tal d'evitar la deslocalització de la indústria, que únicament empobriria l'economia nacional i europea i no contribuiria en res a la lluita contra el canvi climàtic, ja que les exigències mediambientals en altres zones geogràfiques són molt inferiors a les europees ".

Des del clúster se li ha traslladat la invitació a participar ambdels nostres col·legues italians de Confindustria Ceramica, i els governs regionals de la Comunitat Valenciana i Reggio Emilia en una reunió que s'està promovent a Brussel·les en pròximes dates.

El sector ceràmic és un sector gas intensiu i molt influenciat per altres factors com el risc de fuga de carboni i la taxa d'exportació, de manera que instruments com el FNSSE suposen un alt impacte en la competitivitat del clúster de la província de Castelló. A la reunió se li ha traslladat a la ministra que les compensacions anunciades per a determinats sectors industrials exposats a comerç internacional són incompatibles tal com estan plantejades amb la normativa europea, ja que poden ser considerades ajudes d'estat.

En relació amb la cogeneració, durant la trobada s'ha insistit en la necessitat de comptar amb un nou marc regulador que proveïsca a la cogeneració de certesa, així com el desenvolupament de subhastes que tinguen en compte les particularitats de les cogeneracions ceràmiques, considerades d'alta eficiència. Els representants de la indústria han traslladat a la ministra la invitació a visitar el clúster i conèixer de primera mà una planta de cogeneració d'alta eficiència.

Per la seua banda, Salvador Navarro ha reconegut que avançar cap a una economia més sostenible és un repte ineludible, però ha insistit en la necessitat de fer compatible el compliment dels compromisos verds amb el manteniment de les empreses més afectades, com són les de la ceràmica. Així mateix, ha recordat que el sector privat serà clau en la recuperació econòmica i per a això "és necessari que les empreses siguen competitives dins i fora del nostre territori".

Arxius relacionats