Nota de premsa

El Consell presenta un pla de col·laboració publicoprivada amb les cooperatives per a construir habitatges assequibles i reactivar l'economia

04/05/2021
El Consell presenta un pla de col·laboració publicoprivada amb les cooperatives per a construir habitatges assequibles i reactivar l"economia

- El pla Base Viva compta amb la participació activa de FECOVI per al desenvolupament de la Xarxa Valenciana d'Habitatge i Infraestructures Socials
- Ja hi ha 20 municipis en condicions de dur a terme el programa, que ara entra en la fase de disseny, desenvolupament i cocreació de les experiències pilot per a executar-les posteriormentEl Consell ha presentat el pla Base Viva, basat en la col·laboració publicoprivada amb les cooperatives, per a impulsar la construcció d'habitatges a preus assequibles que atenguen les necessitats socials en aquest àmbit i que també ajude la reactivació econòmica i a la creació d'ocupació.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, han presentat el pla Base Viva: 'Col·laboració público-cooperativa cap a barris sostenibles, resilients i comunitaris'.

Aquesta iniciativa compta amb la participació activa de la Federació de Cooperatives d'Habitatge (FECOVI), com a projecte de desenvolupament de la Xarxa Valenciana d'Habitatge i Infraestructures Socials.

A més, forma part de les propostes que el cooperativisme, juntament amb la Generalitat, ha desenvolupat per a contribuir a l'Estratègia valenciana de recuperació. S'estima un impacte en l'ocupació de prop de 450 llocs de treball en la fase d'execució i 400 en la fase operativa.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha subratllat que el pla Base Viva és "una bona mostra de com posar les persones en el centre, perquè totes les administracions en giren al voltant", i ha afegit que és un avanç cap a "un nou model de ciutat, en què l'habitatge no siga un bé per a especular sinó un bé comú, un dret, un espai on habitar i conviure".

Oltra ha explicat que des del seu departament s'està apostant per construir "barris socials", on els centres de dia o els centres d'atenció primerenca per a xiquets i xiquetes s'integren, perquè les noves ciutats han de ser "un espai on cuidar i criar siga més fàcil, més compartit i més important" i on s'entenga que les persones som "éssers interdependents" que necessiten espais per a relacionar-se.

Així mateix, segons Oltra, aquests barris han de permetre "un mode de vida més harmoniós amb la naturalesa, que encaixa no només amb la lluita contra l'emergència climàtica, sinó que també tinga en compte la pandèmia que acabem de viure".

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha assegurat que "el model d'habitatge col·laboratiu és l'exemple més clar de com es poden oferir alternatives viables i assequibles per a compartir un futur en comú". "Les cooperatives d'habitatge poden assolir l'equilibri necessari entre la solidaritat cooperativa, els reptes locals d'integració i, al mateix temps, la qualitat de vida i el disseny".

Martínez Dalmau ha destacat que "amb l'habitatge cooperatiu es pot construir tenint en compte tots els aspectes necessaris perquè l'habitatge siga sa i segur, com una eina més de combat contra el canvi climàtic".

Per a Martínez Dalmau "és el model de tinença de l'habitatge del futur, ho és per raons òbvies que connecten directament amb el context actual de crisi i la necessitat de cercar eixides innovadores per a garantir l'accés a un habitatge digne i enfortir el teixit social de la ciutat". "És, en definitiva, una alternativa clara a un model esgotat".

El conseller d'Economia Sostenible ha explicat que "el pla Base Viva introdueix un enfocament cooperatiu en relació amb la satisfacció de necessitats bàsiques de la ciutadania, prioritàriament de persones joves i majors, com ara l'habitatge, l'ocupació, l'educació o els serveis socials. Al mateix temps, servirà per a generar treball estable i reactivar l'economia en el seu entorn".

Per a Climent, "aquesta iniciativa integral conjumina democratització de l'economia, redistribució, eficàcia i eficiència, a través de la col·laboració publicoprivada, en un context de transició del model econòmic valencià cap a les necessitats i les aspiracions de la ciutadania, basat en el coneixement, la innovació, la corresponsabilitat, la participació ciutadana i la connexió amb l'exterior, tot això articulat sobre el principi de sostenibilitat ambiental, productiva i social".

Pla Base Viva

El pla Base Viva s'inicia en 2020, quan FECOVI trasllada a la Direcció General d'Emprenedoria i Cooperativisme de la Conselleria d'Economia Sostenible la necessitat de generar marcs normativament estables i experiències palpables de col·laboració público-cooperativa amb l'Administració pública, autonòmica i local en el desenvolupament de les noves figures del 'coophousing'.

Des de llavors, es va iniciar un treball de col·laboració entre diverses conselleries amb competències en la matèria ?Economia Sostenible; Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, i Igualtat i Polítiques Inclusives? i el sector del cooperativisme. Després d'un any de treball, que s'ha anomenat Fase 1, s'han obtingut els resultats següents:

- Elaboració de la guia 'Claus de la col·laboració público-cooperativa en l'àmbit local: Habitatge, ocupació i serveis públics', en la qual es posa a la disposició de les entitats locals les possibilitats que el marc legal actual facilita per a poder desenvolupar la cooperació público-cooperativa, disponible en el portal d'emprenedoria de la Generalitat.

- Recerca d'ajuntaments interessats: ja són 20 els que han proporcionat condicions per a desenvolupar el programa.

- Recerca de cooperatives: es disposa de prop de 20 grups cooperatius i protocooperatius expectants en una sèrie de municipis, com ara València, Castelló, Alacant, Gandia, Sagunt, Bocairent, Barraques, Alcublas, Godella o Alfara del Patriarca.

Amb aquesta base, s'està en condicions de desenvolupar la Fase 2 de disseny, desenvolupament i cocreació de les experiències pilot, per a executar-les posteriorment i poder consolidar la Xarxa Valenciana d'Habitatges i Infraestructures Cooperatives en 2023.

Aquestes experiències pilot es treballaran amb una perspectiva sobre diversos models de col·laboració público-cooperativa, des de la més simple, la cessió gratuïta de sòl, fins a les cooperatives mixtes, en què l'Administració local podrà participar com a sòcia o associada, i la promoció de la cooperativa per part del mateix ajuntament amb la selecció de les persones sòcies.

A més, es treballarà en diversos àmbits de desenvolupament de projectes: des de la rehabilitació d'habitatges en entorns històrics, fins als habitatges amb infraestructures socials de barri o els que tenen una reserva d'un percentatge per a habitatges amb necessitats específiques.

Arxius relacionats