Nota de premsa

L'Ivace recolza amb prop de 200.000 euros la investigació d'envasos sostenibles i d'estructura multicapa

06/01/2020
L"Ivace recolza amb prop de 200.000 euros la investigació d"envasos sostenibles i d"estructura multicapa

- Col·laboren amb Aimplas nou empreses del sector del plàstic de la Comunitat
- L'estratègia de la UE respecte al sector del plàstic indica que en 2030 tots els envasos hauran de ser reciclables o reutilitzablesL'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) ha recolzat amb 199.975 euros euros la investigació que lidera l'Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) per al desenvolupament d'envasos sostenibles i d'alta barrera gràcies a estructures multicapa.

En el projecte col·laboren set empreses del sector de la Comunitat (Acteco, Eslava Plàstics, Fina Flexible Embalatge, Gaviplas, Granzplast, Iberresinas i Picda) els qui estan ajudant el centre tecnològic a enfocar la investigació atenent les seues necessitats reals.

En concret Aimplas estudia l´ecodisseny de dos envasos mitjançant la incorporació d'un polímer soluble en aigua (PVOH) que es pot eliminar durant el reciclatge mecànic i que compleix amb les propietats que ha de tindre un material barrera.

Es tracta d'un envàs tipus film per a aperitius, galetes, fruita seca, etc. i d'una safata per a productes precuinats com a pizza refrigerada, carn amb rodanxes o formatge, etc.

Dins d'aquesta investigació Aimplas avaluarà la reciclabilitat dels nous envasos al mateix temps que comprovarà l'absència d'ecotoxicitat en aigua durant el reciclatge amb la finalitat d'assegura la seua innocuïtat i demostrar així, que l'envàs té un bon comportament ambiental.

A partir dels resultats obtinguts l'Institut elaborarà un protocol per a validar els envasos reals que transferirà a les empreses del sector i als usuaris dels materials i productes plàstics.


Avantatges envasos multicapa

Un dels objectius de l'estratègia de la Unió Europea respecte al sector del plàstic indica que en 2030 tots els envasos hauran de ser reciclables o reutilitzables.

En aquest sentit cal indicar que els envasos multicapa, gràcies a la incorporació de diferents materials en la seua estructura s'aconsegueix dotar-los de propietats idònies per a la conservació dels aliments i per a allargar la seua vida útil.

En funció dels aliments envasats es requereix una funció barrera a l'oxigen o a la humitat per a conservar-los durant més temps. No obstant això, el principal hàndicap d'aquests envasos és la seua reciclabilitat pels diferents materials emprats en aquests.

Mitjançant aquest projecte, s'aconsegueix, dotant a aquests nous envasos amb les mateixes propietats una característica addicional de reciclabilitat, en línia als objectius de l'estratègia de la Unió Europea.

Arxius relacionats