Nota de premsa

El Consell posarà en marxa 'Avalem experiència' per a combatre la incidència de la desocupació en els col·lectius de majors de 30 anys i en parats de llarga duració

18/05/2017
El Consell posarà en marxa "Avalem experiència" per a combatre la incidència de la desocupació en els col·lectius de majors de 30 anys i en parats...

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el pla 'Avalem experiència', que el Consell ha presentat aquest dimarts, contribuirà a avançar en la consecució del "gran objectiu" que és el dret al treball, una qüestió que, per al Govern valencià, és "un problema d'Estat" que ha d'abordar-se des del diàleg social i la capacitat d'enteniment per a donar "els millors instruments possibles".

El cap del Consell ha presentat el pla 'Avalem experiència' juntament amb la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent. Aquest programa estratègic, que compta amb un pressupost total de 229 milions d'euros, permetrà millorar les perspectives d'ocupació i la inserció laboral de les persones majors de 30 anys durant un període intensiu de tres anys, des de 2017 fins a 2019.

L'objectiu d'aquest pla és donar resposta a la situació d'emergència social que suposa l'elevada taxa de desocupació, especialment en els grups de majors de 45 anys i en les persones que porten més de 12 mesos desempleades. En concret, la Conselleria d'Economia estima que el públic objectiu d'aquest programa d'incentiu a l'ocupació és de 190.600 persones.

Tant el president com Oltra i Climent han agraït la "implicació conjunta" dels sectors econòmics i socials a l'hora d'elaborar 'Avalem experiència', un pla que la Generalitat ha impulsat a través del "diàleg social" i la "codecisió" amb les entitats participants.

Durant la seua intervenció, Puig ha subratllat que 'Avalem experiència' és una aposta "fonamental" del Govern valencià perquè actua sobre els sectors socials que han patit "realment i d'una manera molt greu" la crisi econòmica. "Són persones a qui, en un moment determinat, els ha caigut la vida, perquè s'han quedat sense treball i molts d'ells sense vida personal".

Tal com ha recordat, hi ha 215.000 persones parades que tenen més de 44 anys a la Comunitat Valenciana. Per això, des del Govern valencià es vol traslladar el missatge que "hi ha futur més enllà dels 44 anys, i dels 50", ha postil·lat el president, qui també ha indicat que l'objectiu és aconseguir "que ningú abaixe els braços" davant de la difícil conjuntura laboral.

Així mateix, el cap del Consell ha incidit en que, si el pla 'Avalem experiència' possibilita que 50.000 persones puguen entrar al mercat de treball en 2017, el producte interior brut valencià augmentaria tres punts, un creixement econòmic que es traduiria també en una major capacitat de redistribució.

D'altra banda, el president ha expressat la seua satisfacció amb els resultats obtinguts per les polítiques actives d'ocupació impulsades per la Generalitat, com ara 'Avalem joves +'. En eixe sentit, ha avançat que la convocatòria de la línia d'ajudes inclosa en aquest programa i destinada a fomentar la contractació de jóvens qualificats està "absolutament superada", ja que els ajuntaments han sol·licitat ja 21,5 milions d'euros, "molt per damunt dels 15 milions previstos en la primera convocatòria".

"Això significarà que més de 2.000 jóvens tindran la seua primera oportunitat laboral i, al mateix temps, amb el seu treball, contribuiran a millorar l'acció dels serveis públics de les corporacions locals", ha subratllat.

Un programa per a 'rescatar persones'

Durant la seua intervenció, la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat el caràcter participatiu del pla 'Avalem experiència', que "ha nascut de la codecisió" entre les diferents institucions implicades i ha assegurat que l'objectiu d'aquest programa és "rescatar persones" així com facilitar l'ocupació i la igualtat entre homes i dones majors de 30 anys perquè puguen "desenrotllar el seu projecte de vida".

"La prioritat del Govern del Botànic és governar per a les persones i, en conseqüència, reparar, restituir i reconstruir aquells drets que han sigut retallats, sostrets o negats amb l'excusa d'una crisi econòmica social i moral producte d'un model econòmic especulatiu", ha afegit respecte d'això.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha insistit en la importància de reconstruir "l'autoestima" dels parats de llarga duració, ja que "no es pot culpar les persones d'aquesta situació perquè es tracta d'una fallada sistèmica".

'Avalem experiència': quatre línies d'actuació

'Avalem experiència' és un pla integral dirigit a persones majors de 30 anys que es troben en situació de desocupació i que sorgix per a combatre la situació d'emergència social que suposa l'elevada taxa de desocupació en aquests col·lectius, incorporant una visió inclusiva i la perspectiva de gènere en totes les seues accions.

Segons les últimes dades arreplegades a la Comunitat Valenciana sobre l'índex de desocupació, els parats majors de 30 anys representen el 77,3 % del total registrat i el 63,5 % de la desocupació registrat en l'enquesta de població activa. Dins d'aquest grup, les persones majors de 45 anys són les que tenen el major pes percentual.

Tal com ha explicat el conseller d'Economia, aquests col·lectius, "desatesos" en les anteriors legislatures, són "una franja estigmatitzada per la desocupació que pot oferir valors tan importants com l'experiència i el coneixement a les empreses de la Comunitat Valenciana, i també als jóvens que inicien la seua carrera professional en aquestes empreses".

D'aquesta manera, 'Avalem experiència' implica persones d'entre 30 i 64 anys, a empreses (especialment les pimes), a persones treballadores autònomes, als sectors socials i a altres agents de l'àmbit educatiu i del mercat de treball. Mamprén d'un plantejament en què tant les persones, que són protagonistes d'un projecte de millora laboral, com les empreses resulten beneficiades en el seu compromís social.

"Amb 'Avalem experiència' volem posar les necessitats de les persones en el centre del projecte i fer valdre l'experiència, l'ofici i el saber fer, així com recolzar la permanència en el mercat de treball des de l'assessorament personal, la formació i la inserció", ha resumit Climent, qui ha afegit que un dels objectius centrals d'aquest programa estratègic és "acabar amb el desànim de les persones desempleades i estimular-les en la busca activa d'ocupació".

Concretament, el projecte s'articula entorn de quatre línies estratègiques d'actuació. La primera se centra en l'àmbit de la formació per a actualitzar la qualificació professional i, d'aquesta manera, permetre el retorn a l'ocupació. Per mitjà d'un pla de xoc, s'oferirà atenció personalitzada i centrada en les necessitats formatives de cada participant així com en els requeriments del mercat de treball.

En segon lloc, 'Avalem experiència' recolzarà les iniciatives d'emprenedoria i el treball autònom amb la identificació de vetes de mercat per al desenvolupament de projectes empresarials viables i oferint assessorament especialitzat per a plans de negoci, que es complementarà amb accions d'acompanyament a emprenedors.

Un tercer eix del programa es dedicarà a l'orientació, la intermediació i la busca d'ocupació per mitjà d'un itinerari personalitzat per a cada beneficiari que es compondrà d'activitats com entrevistes o xarrades de motivació i que comptarà amb la supervisió d'un tutor.

Finalment, la quarta línia d'actuació es focalitzarà en el suport a la contractació i concedirà ajudes per a fomentar contractes de persones majors de 30 anys que contribuïsquen a la conciliació personal, familiar i laboral, així com a la igualtat entre dones i homes o a l'estabilitat en el treball.

Arxius relacionats