Nota de premsa

Climent anuncia una inversió de prop de 2 milions d'euros per a millorar 14 àrees industrials del Baix Segura en 2021

07/04/2021

- Les actuacions se subvencionaran al 82,67 % per a fer més atractius els polígons de la comarca i facilitar la instal·lació de noves empreses
- "En els últims cinc anys, la Conselleria ha destinat 91 milions d'euros al Baix Segura, el 70 % per a ajudes a la formació i l'ocupació", explica el consellerEl conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha anunciat una inversió de l'IVACE d'un total d'1,93 milions d'euros per a millorar i modernitzar 14 àrees industrials del Baix Segura.

Climent ha detallat que "aquesta important inversió" procedeix de la convocatòria d'ajudes per a projectes de millora, modernització i dotació d'infraestructures i serveis en polígons, àrees industrials i enclavaments tecnològics de l'IVACE corresponent a 2021.

El titular d'Economia ha fet aquest anunci a Orihuela durant la presentació de les ajudes concedides enguany per a la millora i la modernització de les àrees empresarials de la comarca del Baix Segura.

Un acte al qual ha assistit el comissionat del president de la Generalitat per al Baix Segura, Antonio Alonso; el president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació d'Alacant, Juan Bautista Riera; el president de la Cambra de Comerç d'Orihuela i Viver d'Empreses, Mario Martínez; el president de l'Associació d'Empresaris del Baix Segura (ASEMVEGA), Joaquín Torres; el president de CONVEGA, consorci per al desenvolupament del Baix Segura, Sebastián Cañadas, així com una representació d'alcaldesses i alcaldes dels municipis del Baix Segura.

En la seua intervenció, Climent ha explicat que fa anys, "des de la Conselleria i des de l'IVACE, vam iniciar un procés de reindustrialització en el nostre territori apostant pels sectors productius, per la indústria i per generar ocupació sostenible i de qualitat, en el qual les àrees empresarials constitueixen una peça fonamental perquè actuen com a element dinamitzador de l'economia de municipis i comarques".

Així mateix, ha recordat que aquests espais industrials "eren els grans oblidats per les administracions, per això en 2017 vam posar en marxa, per primera vegada en democràcia, ajudes directes dirigides als ajuntaments per a subvencionar les actuacions de millora i modernització de les àrees industrials apostant per aquestes àrees i situant-les en el lloc que els correspon".

Segons Climent, aquestes ajudes han anat consolidant-se durant les successives convocatòries anuals i han millorat la imatge i la salut dels polígons industrials, que ara compten amb millors serveis i infraestructures, han millorat la qualitat de les indústries que ja estan instal·lades i són més competitius i més atractius per a la implantació de noves empreses.

"Esperem que les ajudes presentades hui -ha continuat- dignifiquen i modernitzen uns espais, com ho són els polígons, perquè les empreses s'hi establisquen i seguisquen vives i continuen apostant per aquest territori".

D'aquesta manera, ha assenyalat que aquesta important inversió per a 14 parcs empresarials del Baix Segura que hui hem conegut "se suma a les que ja es van fer anteriorment en les convocatòries dels exercicis 2017 i 2019, en les quals hem destinat 2,8 milions per a la millora i la modernització dels polígons de 17 municipis del Baix Segura".

Municipis i polígons beneficiats

El conseller ha detallat que els municipis i les àrees industrials beneficiats per les ajudes de l'IVACE en 2021 han sigut Almoradí, amb una inversió de 165.339,97 euros per al polígon Eralta; Benejúzar, amb 101.356,72 euros destinats a la millora de La Cerámica; Benijófar, amb 69.470,15 euros destinats a Los Valores; Bigastro, amb un total de 165.339,99 euros dirigits a l'àrea industrial Apatel; Catral, amb 162.824,27 euros per a San Juan; Cox, amb 165.340 euros per a San Fernando, i Daya Nueva, amb 165.339,99 euros per a La Fábrica.

De la mateixa manera, l'IVACE ha concedit 163.875,22 euros al polígon Los Azarbes, de Dolores; 165.340 euros per a la millora de Santa Ana de Guardamar del Segura; 144.569,21 euros per a Levante II de Los Montesinos; 165.340 euros que es destinaran a l'àrea industrial Puente Alto d'Orihuela; 77.782,14 euros al polígon industrial de Rafal; 161.162,88 euros a Núm. 1 de San Isidro, i 66.007,19 euros per a Lo Quilez, de San Miguel de Salinas.

Actuacions subvencionables

Les actuacions que subvencionarà l'IVACE amb una intensitat del 82,67 % en aquests polígons industrials del Baix Segura seran les següents: vigilància a través de circuit tancat de TV connectat a la Policia Local; millora de zones verdes; millora viària; obra civil per a implantació de fibra òptica; senyalització horitzontal i vertical del trànsit; millora del sanejament d'aigües residuals i depuradora; carril bici; ecoparc; creació d'eines web; senyalització dels carrers, i millora de l'enllumenat públic amb energies renovables.

En concret, en l'àrea empresarial Puente Alto d'Orihuela se subvencionarà l'obra civil per a la implantació de fibra òptica, carril bici, millora de l'enllumenat públic mitjançant energies renovables, ecoparc, millora de les zones verdes, millora viària i senyalització dels carrers i del trànsit.

Ajudes LABORA comarca

Durant la seua intervenció, Rafa Climent ha destacat que totes aquestes actuacions en els polígons del Baix Segura es complementen amb altres, com ara el Pla d'ocupació extraordinària de LABORA de 2019. "Unes subvencions destinades a finançar plans extraordinaris d'ocupació als municipis afectats pels danys produïts pel temporal de la DANA i així contractar persones sense ocupació per a la realització d'obres o serveis".

En aquest sentit, ha assenyalat que es van concedir ajudes en 57 ajuntaments d'aquesta comarca i les restants afectades, per un import total de 5,8 milions d'euros, que van permetre la contractació de 495 treballadors i treballadores.

Així mateix, en 2020, i amb una dotació inicial de 480.000 euros, des de LABORA es van concedir subvencions destinades a la contractació de persones desocupades per part de les entitats locals municipals del Baix Segura per a la realització de plans en matèria d'emergències, en la qual van ser beneficiaris un total de 23 ajuntaments.

"Una actuació que es va emmarcar en el pla Vega Renhace ?ha continuat? per a impulsar un entorn resilient i afavorir la regeneració econòmica i social".

També en 2019 es va modificar l'ordre de les ajudes del Pla estratègic de la indústria valenciana, per a incrementar el percentatge subvencionable de les ajudes del 35 al 50 % a totes aquelles empreses afectades per la DANA.

"I tot això ho vam fer perquè no volem que ningú es quede arrere a pesar de les diverses crisis i amb un clar objectiu: reindustrialitzar el nostre territori amb la idea que l'economia siga cada vegada més forta i resilient, descarbonitzada, sostenible i que genere benestar i cohesió social", ha explicat.

Formació i ocupació

Finalment, el conseller ha manifestat que les polítiques actives d'ocupació són una altra aposta del Govern del Botànic per a enfortir la formació i l'ocupació en el nostre territori i ha avançat que en 2021 es destinaran 315 milions d'euros en ajudes a polítiques actives d'ocupació, la qual cosa suposa un increment del 115 % en els últims sis anys (2016-2021).

"I el Baix Segura no ha sigut una excepció". "Creiem en aquesta comarca i en els seus municipis i en els últims cinc anys hem destinat prop de 91 milions d'euros només de la Conselleria d'Economia Sostenible, el 70 % dels quals ha sigut per a implementar ajudes enfocades a la formació i l'ocupació", ha conclòs.

Arxius relacionats